Inte okej

Häromdagen pratade de på radion om att flertalet fall av våld i nära relationer läggs ner och till viss del beror detta på att polisen inte har tillräcklig kunskap. 

Jag blir bedrövad, less och arg. 2013!? På riktigt. Är det en förklaring? Räknas det som någon ursäkt? 
I början av -80 talet ändrade man lagen så att en anmälan inte är lika lätt att ta tillbaka, det för att hjälpa kvinnan som blivit utsatt. 

2003 gjordes ca 22 000 anmälningar och 2011 var det drygt 28 000. Under 2010 kan de styrka en misstänkt till brotten i 20% av fallen. 

Är inte detta väldigt beklämmande och väcker det inte frågor? Hur kan polisen INTE ta till sig denna statistik och i detta utbilda sin personal? 
Hur kan man 20 år efter att man gör en lagändring som man, utan att vara raketforskare, borde kunna räkna ut att det behövs stöd för de drabbade och vidareutbildning? När man för 3 år sedan har så dålig statistik på att knyta misstänkt till brottet, inte tar tag i detta och hjälper personal hos polis, sjukhus och socialen så att de kan göra ett bättre jobb? 
Eller beror det på att de som styr är våldsförövare? Eller är folk helt utan civilkurage? 

Våld i nära relationer kan vara fysisk och psykisk. Ofta är det barn som bevittnar och/eller blir utsatta också. Den som blir utsatt lever med att återkomma till livet, att våga lita på andra. Att bli kvitt skuld skam och ilska. 

Självklart är att polisen, sjukhuspersonal och socialt anställda behöver kunna se och hantera sådant här proffesionellt och medmänskligt. Resurser måste till och tuff gallring vid anställning. 

Ja, jag tycker det är självklart. Jag kan inte förstå att det är ett argument att man inte har kunskap. Att man låter tiden gå och står med händerna utmed sidorna och gör: absolut ingenting. 






Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0