Rätt in i kaklet

Det slog mig hur fiffigt året är konstruerat.  Man jobbar hela året för att släpa sig över gränsen till juli och då kan man ladda batteriet och orkar köra hårt hela hösten med korta avbrott för helger, man lever på minnet av kvällar med rosé, fester och dofter av sommar. 

Man sliter i höstmörkret rätt in i kaklet på den svenska julen, då får man god fet mat och lite vila. Precis så mycket att man orkar lite till. När man precis tror att mörkret inte tänker ge vika, kommer ljuset sakta och snön ger vika. En dag sitter man i bilen på väg hem och något konstigt ljus blixtrar i ögonen.... Man står en söndag vid en butik och känner en värme som man glömt känslan av. Sol, ljus och en aning om vår. 
Det ger energi och tanken på krattad trädgård, grillkvällar och grönska smittar ner hela huvudet likt ebola. 

Dock är våren nyckfull med snö, kyla och kalka vindar för att vi inte på något sätt ska ta något för givet. När ny snö och kyla kommer går vi ner i mörkrets dvala igen men.... Det är då. Då kommer påsk med lediga dagar, Valborg, Kristi flygare och flaggdag som välsignade lediga tider som ofta ger 4 dagars vecka som en välsignelse och gör så att man orkar lite till. 

Sedan är den här: tiden med ljus och grönska. Vi sliter av oss kläder, njuter av grillkvällar långa ljusa nätter och fågelsång. 
Då orkar vi till semestern och ja sedan börjar det om igen. Väldigt smart :)  

Jag älskar vår och sommar. Varenda vinter tror jag att jag inte ska orka igenom. Idag är det Valborg och sedan kommer den. Maj månad. Kickstart på våren. 

Kan det bli bättre? 


 

Så.

Igår glömde jag mobilen hemma på morgonen, det gjorde inget för jag åkte hem vid lunch för att släppa Bus på sommarbete.

 När jag kom hem var det ett antal missade samtal, två av dem från en person jag inte pratat med på länge så jag ringde upp. Det visade sig att hon sökt mig för hundvakt men det hade löst sig. 
Vi småpratade lite och under samtalet visar det sig att ett annat samtal jag hade för en tid sedan var ren och skär lögn. Jag faktiskt fattar inte hur jävla utstuderat dum man kan vara!? En person som lovat att vara ärlig dessutom.

Jag skrattade högt efteråt. 

Sanningen kommer alltid fram. Sedan kan man ju fundera i ett större perspektiv, om någon bryter ett löfte innebär det då att du är befriad från de löften du gett?  

Sommar

Idag har jag släppt Bus på sommarbete.  Han har nu två kompisar att leka med igen efter en tid i solitäritet. Det gick bra och var bara så där roligt som det ska vara. Å andra sidan går det mesta jag gör med Bus bra. Jag har lagt många timmar på att få honom att lita på mig och det har gett resultat. Att bygga relation och vara närvarande tror jag är A och O. Att bygga sakta och hela tiden bjuda in är viktigt. Hästar är ju flyktdjur och rusar man iväg eller kliver in som någon major då tror jag att det blir problem förr eller senare. Respekt får man som bekant förtjäna. 

Fick middagssällskap idag igen och vi gjorde kycklingburgare. Sjukt gott och rekommenderas :)

På kvällen har jag haft sällskap på långt håll. Väldigt trevligt :) 


Oväntat

Den senaste tiden har min femåriga grannflicka dykt upp hos mig. En snusförnuftig flicka som gillar att prata. Hon tycker jag är lite konstig och i det spännande. 

I fredags kom hon när jag lagade mat och helt plötsligt blev hon otroligt hungrig.... Hon fick vara med och laga mat här och smakade lite också. Glassen till efterrätt var uppskattad. 

Idag kom hon när jag var i stallet och efter en liten stund berättade hon hur hungrig hon var. Jag sa att hon kanske skulle gå hem och ta en macka... Men nej hon ville inte ha macka sa hon. Kanske mamma kan laga något sa jag....(fast nu var jag rätt säker på vart vi var på väg) och nej, det gick inte. Hon ville inte äta hemma alls... Så jag frågade om hon ville äta med mig, det ville hon! Så medan jag mockade planerade vi vad som skulle lagas. Vi kom överens om omelett. 

Naturligtvis frågade vi mamman om det var okej och sedan gick vi upp. En femårig solbränd flicka i klänning med klackskor som bestämt tittar på mig och säger att det är bäst att jag håller henne i handen... smälter man inte då är man gjord av sten. På vägen upp pratade vi om hästarna och vi såg en fjärilslarv och jag fick en ingående berättelse om pissmyror.  

Hon fick knäcka ägg, vispa, skära skinka och ost. Vi åt god mat och tittade på tv, sedan undrade hon om efterrätt.... jag hade choklad och den gled ner. Hon såg nöjd ut när hon gick. 

Jag gissar att jag får hjälp i köket snart igen :)  


Så svårt kan det vara

Tänk vad lätt det kan vara, att göra gott eller ja precis tvärtom. 

Oavsett vad vi gör eller säger kan vi alltid välja hur vi gör eller säger något. Att vara mån om andra och oss själva borde alltid vara en självklarhet. Att vara kritiska mot media, politiker och "sanningar" är en skyldighet. Fast, det är ju inte så. 
På många nivåer är det tydligt, jag tänker på politiskt spel här och runt om i världen. Jag tänker på avundsjuka och missunnsamhet i stort och jag tänker på "bara jag får mitt och lite till, andra sitt och knappt det, så är jag nöjd mentaliteten" i synnerhet. 

Personligen blir jag frustrerad och vill stå högt upp på barrikaderna för att belysa vad vi missat som är viktigt!!! Då slår det mig, att det är ju vad jag tycker. Inte alls säkert att ens någon annan tycker så.... 
Så jag kan bara mitt bästa och i det försöka förstå och respektera hur andra tänker. 

Påskens....

Godaste: den grillade kyckling jag lagade igår. 
Roligaste: äggjakt som resulterade vinägg 
Skönaste: stunden i solen. 
Härligaste: en snusförnuftig 5 årig tjej som bakat sågspånskakor och plockat blommor åt mig
Kärlek: mys med Bus
Sämsta: skjutning i Norrköping 
Tristaste: något jag dubbelkollade som visade sig vara sant
Mest behövda: sömnen
Trevligaste: middag med vänner
Intressantaste: gemensamma saker från oväntat håll
Skrattigaste: mv h Bosse
Mest fantastiska: ridturen i skogen 7 kmSjälvklart

Ibland är saker så uppenbara att man missar det. Eller väljer att blunda för det. Eller så hårt önskar att det ska vara annorlunda. Det gäller verkligen i både stort och smått. 

Ute i världen är det ett politiskt spel kring Ukraina, det vi missar? En kamp där USA och Ryssland visar upp sig och gör klart vem som är tuffast. Ukraina är en bricka i ett spel. 

Den totala misär många lever i, hur orättvist det är i lönefrågor, hur många skeva människor det finns som behandlar barn illa listan är lång på saker vi blundar för. 

Hur människor som ljuger för oss, trampar på oss är saker vi så hårt önskar vore annorlunda. 

Men. 
Vi VET. Det finns med oss. Stora frågor får man påverka i de val vi kan göra politiskt. 
Det sociala kan vi påverka med vårt engagemang och vår empati. 
De i vår närhet som beter sig illa kan vi tänka att: en idiot är en idiot.
Jag kommer gallra i mitt liv - hur gör du? 

På spaning efter sanning

Hade inte tänkt att kommentera flygplanet som försvann men kan inte hålla mig. 

Planet har varit borta i över en månad, teorierna har haglat och den ena mer tokig än den andra. Mängder med förståsigpåare gör uttalande och sitter med viktiga uttryck i ansiktet samtidigt som de basunerar ut "sanningar" och säkra åsikter grundat på erfarenhet och forskning. Jo tjena. 

Det senaste är nu att det är litiumbatterier som fattat eld. Rökutveckling i ett plan som flyger vidare utan att ropa på hjälp? 

Jag har personligen ingen jävla aning om vad som hänt men konspiratörsteoretikern i mig säger att planet står helt och hållet i ett land som nu är klart fattigare i en lokal valuta. 

Vad jag grundar det på? En enda sak. 
Ingen. Absolut ingen kan få mig att tro att absolut inte en enda av 239 passagerare inte skulle lyft sin mobil satt igång den och meddelat, filmat, twittrat eller sms:at om att det är någon form av funky buisness på gång. 
I en modern värld där alla vill ha sin kvart i rampljuset, alla lever efter syns du inte finns du inte. Lever sina liv, till kostnad av umgänge med sina barn, på sociala medier. Ingen av dessa 239
passagerare skulle ha gjort nåååågot försök att förmedla sig? Jo tjena!! 

Varför gjorde de inte det? För att de inte kunde. 
Jag är helt övertygad om att antingen får vi aldrig svar. Eller och det är väl mest troligt, så får vi som vi får så ofta, den sanning politiker och mäktiga män vill att vi ska ha. 
Jag är miljon på att det är så det går till i världen och även här, i lilla fantastiskt neutrala, demokratiska och rättvisemärkta Sverige. Jo tjena!!! RSS 2.0